• header2017_5.jpg
 • header2017_9.jpg
 • header2017_4.jpg
 • header2017_15.jpg
 • header2017_8.jpg
 • header2017_12.jpg
 • header2017_16.jpg
 • header2017_11.jpg
 • header2017_13.jpg
 • header2017_1.jpg
 • header2017_2.jpg
 • header2017_6.jpg
 • header2017_3.jpg
 • header2017_14.jpg
 • header2017_10.jpg
 • header2017_7.jpg

dsc01355 2

Velodrømmen er en serie som følger Anders Oddli og Sola Arena frem mot åpningen av velodromen i januar og det første innendørs-NM i slutten av februar. I serien skal vi følge Oddli på nasjonale og internasjonale baneritt, gi en innføring i banesykling og formidle historien om Sola Arena. 

Å satse på banesykling i Norge kan sammenlignes med å satse på langrenn i Storbritannia. Der britene mangler snø, har vi manglet innendørs velodrom. I januar åpner omsider Sola Arena. Det markerer et veiskille i norsk sykkelsports historie. Endelig får norske syklister innendørsfasiliteter, og det åpnes opp en helt ny verden som kommer til å få enorm betydning i utviklingen av norske syklister i årene som kommer. 

En av dem som har satset hardt på bane de siste årene, er Anders Oddli. Den 26 år gamle trønderen har en rekke topplasseringer fra internasjonale baneritt og har vært den soleklart beste mannlige banesyklisten siden han startet å satse på banesykling. 

Nå har Oddli signert for Team Coop og flyttet til Stavanger for å optimalisere banesatsingen og utnytte sitt potensial. På veien dit han har kommet nå, har det vært mye motgang. Sykdom og vanskelige forutsetninger for banesatsing i Norge, har gjort Oddlis vei mot toppen i banesykling kronglete. 


Den første historien i Velodrømmen handler nettopp om Anders Oddli: Det er en historie om en sykdomsplaget, men ambisiøs banerytter som er i ferd med å bli et eventyr. 

NM-overraskelsen på Røyse

23.august 2020 sitter Anders Oddli i tet med én runde igjen av NM Landevei på Røyse. Han sitter i et tomannsbrudd med Martin Bugge Urianstad (Uno-X). De leder med 40 sekunder. De blir kjørt inn av tre ryttere i rittets tøffeste bakke på den siste runden. Oddli klarer ikke å henge seg på, men finner sitt eget tempo og fullfører på en imponerende fjerdeplass, til stor overraskelse for alle som følger norsk sykkelsport. 

Aller mest overrasket er Oddli selv. 

-Jeg hadde ikke pakket sportsernæring for mer enn 14-15 mil og hadde allerede planlagt hvilke intervaller jeg skulle kjøre når jeg ble tatt ut av rittet. Men halvveis i rittet gikk det opp for meg at jeg hadde en kjempedag og at jeg kom til å være med å kjøre finalen. Etter 14 mil måtte jeg ned i lagbilen og hente mer mat. 

Overraskelsen i NM kom bare to måneder etter at han ble hentet til Team Coop midtveis i den spesielle 2020-sesongen. På grunn av den forestående åpningen av Sola Arena, kjøpte Orkanger-syklisten seg leilighet i Stavanger. Da begynte også kontakten med Team Coop, og kort tid etterpå, var kontrakten signert.

Team Coop hentet 26-åringen først og fremst som banerytter. Det er der Oddlis hovedfokus skal være. Samtidig skal han være i stand til å gjøre en jobb for laget under landeveisritt gjennom sesongen. 

Det har imidlertid vært en meget kronglete vei dit han er nå for Anders Oddli. For det første har det på ingen måte vært lett å satse banesykling i Norge. For det andre har sykdom ødelagt mange sesonger. Men hvordan ender egentlig en Orkanger-mann opp som banesyklist?

Starten på en innholdsrik sykkelkarriere

 

Som 11-åring var Anders Oddli, som så mange andre 11-åringer, svært glad i dataspill. Han dro med seg sin far til den lokale Elkjøp-butikken for å kjøpe et spill. Spillet han ville ha, hadde ikke butikken inne. I handlekurven handlet i stedet Pro Cycling Manager 2005. Slik startet sykkelinteressen. 

Det var nettopp dette med spurt den daværende sjetteklassingen fasinerte seg for. Da han etter hvert begynte å sykle litt inne på fars rulle, var det alltid spurt på slutten av økten. 

Den påfølgende våren startet Oddli med konkurransesykling, og det ble fort klart at han hadde talent. Det året vant han stort sett det han stilte opp i. Det var på utendørsbanen i Stjørdal, Prestmovelodromen, at Oddli for første gang prøvde seg på bane. 

-Allerede første året dro jeg på Prestmo og kjørte banecupene som var der. Jeg fant fort ut at jeg hadde gener for å gjøre det bra på bane. Da jeg kom på banen og kjørte de korte øvelsene, var jeg veldig god med en gang. Jeg synes banesykling var dritkult. Frem til jeg flyttet på Kongsvinger på NTG som 17-åring kjørte jeg så og si alle banecupene på Stjørdal. Jeg fikk ofte kjøre samme distanse som de eldre, og et par av dem var veldig gode. Da fikk jeg matchet meg skikkelig. 

Etter hvert begynte også Norges Cykleforbund å trappe opp satsingen på bane, og de arrangerte banesamlinger i Polen. Som førsteårsjunior fikk Oddli prøvd seg på parketten for første gang. 

-Som sisteårsjunior hadde jeg to turer til Polen der målet var å ta så mange norgesrekorder som overhodet mulig. Jeg tok alle juniorrekordene pluss noen seniorrekorder. Da var jeg helt bitt. Det var banesyklist jeg ville bli, forklarer Oddli. 

Motgangen og den knuste OL-drømmen

I 2014 kom UCI-debuten på bane. I et ritt i Athen endte Oddli på en solid femteplass. 

-Det var en del reising rundt på UCI-ritt, og jeg syklet inn flere gode resultater. Jeg begynte virkelig å få troen på at det kunne bli noe, sier Oddli. 

Allerede før sykkelinteressen ble stiftet med innkjøpet av Pro Cycling Manager i 2005, var OL en stor inspirasjon for unggutten. Det var en drøm å komme seg til de olympiske leker i en eller annen gren. Etter sine første UCI-ritt på bane, tente OL-gnisten hos Oddli. For å komme seg til OL, var det svært viktig å sikre UCI-poeng for å kvalifisere seg til verdenscupen. Det var der OL-plassene ble delt ut.

I 2015 og 2016 ødela sykdom for EM-sjansene til Oddli, men i 2017 klarte han å få litt kontinuitet inn mot mesterskapet. I Wien tok vant han generalprøven før EM. 

-Da tenkte jeg at alt kunne skje i EM. 

Og mesterskapet gikk meget bra for Oddli. Etter heroisk kjøring, endte han som nummer fem i Scratch-øvelsen, 40 kilometer fellesstart rundt og rundt på banen. 

Etter den gode opplevelsen i EM, levde drømmen om OL i 2020 i beste velgående. Men den påfølgende våren skrantet helsen igjen. 

-2018 startet med at jeg nordisk mester i Omnium. Det var også et steg i OL. Der og da begynte det å se bra ut, og jeg var i rute til å kvalifisere meg til World Cup neste vinter. Men så var det denne helsa da. Jeg var ute med sykdom hele våren i 2018, og det slapp aldri taket. EM i 2018 var allerede i august, og da lå jeg i senga og klarte ikke komme meg ut av den. Jeg begynte å bli stresset, og visste at hvis jeg ikke presterte i EM, så kommer jeg ikke til WC, og ikke til OL. Til slutt var jeg så tett på EM, at jeg skjønte at jeg ikke hadde sjanse uansett. Da måtte jeg ta en avgjørelse på at det ikke blir EM. Da ble OL-drømmen knust. 

Da var Oddli i villrede om sin egen karrieres fremtid. Etter kort tids opptrening høsten 2018, satte han ny personlig rekord på 4000 meter, og han fikk en ny gnist. Han ble invitert til et seksdagersritt i København. Da tok han avgjørelsen om å fortsette karrieren. Men nye sykdomsperioden ventet. Hver gang han ble frisk, tok det kort tid før han ble syk igjen. 

På Olympiatoppen i Trondheim fant han ut at han hadde kraftig astma. Dermed fikk han endelig svar på hva han hadde slitt med alle disse årene. Vinteren før 2020-sesongen ble den første med ordentlig god kontinuitet, og før koronaviruset satte 2020 på pause, sesongdebuterte Oddli for Bygdø IL på Rhodos. Toppresultatene uteble, men følelsen var god. Våren 2020 ble annerledes for de fleste, men Oddli var motivert og trente bedre enn noen gang. 

I juni tok han altså steget og kjøpte leilighet i Stavanger, kom i kontakt med Coop, og plutselig var han en del av lagets satsing. Der fikk han flere ritt i beina, og god matching på samlinger.

-Uken før NM, hadde vi en uke med rittsimulering i Stavanger. Jeg fikk skikkelig juling hver dag, men jeg merket at jeg var på gang. Med litt hvile og en Veidekke-cup i beina, kom jeg i bra form til NM.

Og i NM på Røyse overrasket han en hel sykkelnasjon og ble nummer fire og beste kontinentalrytter. En utrolig motivasjonsboost før det som venter denne høsten på utenlandsk parkett, og etter hvert også på hjemmebane på velodromen på Sola.

Share

Language

Norwegian Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Facebook

Tour des Fjords

tdf